Nun
Stichting MFI Projecten Over Muktinath Foto-album Donaties Contactgegevens Home
Achtergronden
Achtergronden
 
 

(Ziet u bovenstaand geen filmpje verschijnen, installeer dan eerst het gratis programmaatje Flash Player. Gebruikt u een andere browser dan Internet Explorer, download dit Flash Player dan via deze pagina.)

Het pelgrimsoord Muktinath-Chumig Gyatsa ligt vlakbij het Annapurna-gebergte in het mid-westen van Nepal. Deze plek is zowel voor boeddhisten van het Tibetaans Plateau (dat zich uitstrekt over India, Nepal en Tibet) als voor hindoes uit Nepal en India,van grote religieuze betekenis.

In Muktinath-Chumig Gyatsa komen van nature de vijf elementen samen waaruit volgens de heilige boeken van de hindoes, de veda’s, als ook de boeddhistische geschriften, de sutra’s, het leven op aarde is opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether. Met name het vuur dat gevoed door natuurlijk gas in een van de tempels spontaan uit een ondergonds beekje opborrelt, is bijzonder. Daarbij ervaren yogi’s van beide religies er sterke energieën die meditatie op de plek extra heilzaam maakt. Ook is er water dat de ziel zou reinigen. Vandaar de Hindi-naam ‘Muktinath’, wat plaats (nath) van verlossing (mukti) betekent.

De hindoes en boeddhisten in Nepal zien in dat er niet zoiets bestaat als hindoeïstische lucht of boeddhistische lucht, of hindoeïstisch vuur en boeddhistisch vuur of zelfs aarde, en delen deze bijzondere plek dan ook van harte met elkaar.

Het zijn de TIbetaans-boeddhistische nonnen uit de naastgelegen dorpen Jhargot, Khingar en Purang die het pelgrimsoord volgens eeuwenoude traditie beheren.

Zie voor meer achtergronden het artikel over Muktinath uit het boekje Te gast in Nepal.

Vrienden van Muktinath
ANBI