Nun
Stichting MFI Projecten Over Muktinath Foto-album Donaties Contactgegevens Home
Doel
Oprichting
Bestuur
Aanbeveling
Samenwerking
Nieuwsbrieven & artikelen
Sponsors
Oprichting

  De Muktinath Foundation International is opgericht naar aanleiding van de ontmoeting die André Kalden en Myra van Zwieten half november 1999 in de Kathmandu-vallei met Muktinath Lama Wangyal hadden. Zij waren op dat moment tijdens een sabbatical op reis in Nepal.

Na enig doorvragen over zijn leven bleek Lama Wangyal zich als abt van het interreligieuze pelgrimsoord Muktinath-Chumig Gyatsa grote zorgen te maken over zijn nonnen die deze bijzondere plek tradioneel beheren. De vrouwen waren arm en zagen zich gedwongen om voor hun dagelijks eten bij hun familie op het land te werken. Hierdoor kregen ze geen onderwijs en kwamen ook niet aan hun religieuze taken toe, noch aan het leven binnen een nonnengemeenschap.

André en Myra besloten de nonnen te helpen. Ze spraken met de hoofdnon, Upal, en volgens de lokale traditie ontmoetten zij diverse lama's om hun zegen voor de oprichting van de MFI te vragen, waaronder een van de laatste nog in leven zijnde leraren van de Dalai Lama, Chogye Trichen Rinpoche, die in Kathmandu woont. Na thuiskomst van het sabbatical in april 2000 werd Stichting Muktinath Foundation International opgericht.

Sindsdien is er veel veranderd voor de nonnen. Met hulp van onze sponsors en donateurs is er een organisatie aan het groeien die niet alleen iets voor de nonnen van Muktinath van betekenis kan zijn, maar ook voor andere vrouwen in de Muktinath-vallei.
Vrienden van Muktinath
ANBI